Aintree Racecourse Grandstand
Proud winner of the Queen’s Award for Enterprise 2015

Aintree Racecourse Grandstand

  • Client / Aintree Racecourse
  • Sector / Stadia & Leisure
  • Architect / Building Design Partnership
  • Main Contractor / Laing O’Rourke
  • Location / Aintree, Liverpool
  • Products / Cladding, Roofing
  • Value / £750k
  • Completed / May 2007

Designed by leading architects the Building Design Partnership, the new Grandstand development at Aintree Racecourse is the very first project in the UK to feature the new Kalzip XT. To successfully create the unusual design of the two grandstands, which features aluminium cladding that curves around the eaves and sweeps down along the rear wall, Lakesmere designed each of the individual sheets using 3D CAD technology.

In order to create the fluid, seamless transition from the wall to the roof, which curves gently forward to provide shelter for the spectators seated in the grandstand, each of the sheets was required to span some 50 metres from the bottom of the grandstand wall to the peak of the overhanging roof. Lakesmere also used its in-house CAD expertise to design the soffits, which had to be twisted at different angles to follow the curve of the gutters and fascias. To complement the aluminium cladding and fabrications further, Lakesmere also installed timber trellises to the rear wall of each of the grandstands so that eventually creeping plants will grow and soften the design.

The use of 3D design system, which was essential in accurately planning the required position of each of the clips, not only ensured the integrity of the structure but also proved invaluable to its successful installation.

As the individual sheets were required to span the length of the wall and then curve over to form the roof canopy so that there was no visible break in the cladding of the two elevations, the installation process was extremely complex. To successfully install the sheets at roof level, the Lakesmere team underwent specific training in the use of abseiling techniques whilst fixed scaffolding was used to fix the sheets on the rear elevation. Not only did the team have only a very limited space to complete the installation works, there was literally no room for error as the bespoke XT sheets had been specifically designed for this project and as there were no ‘spares’ available, accuracy was vital.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top