Farringdon Station
Proud winner of the Queen’s Award for Enterprise 2015

Farringdon Station

  • Client / Network Rail
  • Sector / Off-Site, Rail, Transport & Infrastructure
  • Architect / Atkins Design & Engineering Solutions
  • Main Contractor / CoLoR (Costain/Laing O’Rourke Joint Venture)
  • Location / Farringdon, London
  • Products / Glazing, Off-site, Roofing
  • Value / £1.6m
  • Completed / June 2012

The transformation of London's existing Farringdon Station into one of the city's busiest transport hubs saw Lakesmere working in close collaboration with its supply chain partners to devise an innovative off-site roofing solution for the creation of the station's new train shed roof canopy.

The project features fully integrated bespoke roof modules that were designed and developed through close collaboration between Lakesmere and steel contractor Bourne Steel. Complete with structural steel supports, zinc cladding, louvres, glazing and rooflights installed by Lakesmere, the modules were manufactured and assembled off-site before being checked at ground level and lifted into position next to a similar sized bullnose, which has also been fabricated off-site. The two sections, which are too large to have been transported in one piece, were then joined together on-site and crane-lifted into position on the roof. The huge steel structures into which the roof modules have been installed are also some of the largest of their type to have been successfully transported in one piece by road.

As the station remained operational throughout the construction programme, this off-site solution has helped to minimize the disruption to the rail network and general public as well as creating a safer and smaller site footprint where the need for working at height and the use of full scaffolding was significantly reduced.

As part of its contract, Lakesmere was also appointed to install trapezoidal glass roof lights to the main station ticket hall roof and insulated panels and rainscreen cladding to the 38 metre long access bridge located at the rear of the ticket hall.

Back to Case Studies

Share and print content

Back to top